Klimatsmartare sallad

Jag bara bubblar av tips tydligen. Istället för vanlig isbergssallad kan man med fördel använda kinakål som salladsbas. Krispig och fräsch, utan en stark kålsmak eller seghet.

Kinakål är i säsong just nu och därför ett klimatsmartare val än vanlig isbergssallad. Förutsatt att inte heller kinakålen importeras från Sydeuropa, såsom isbergssalladen görs om vintern. Läs mer om säsongsmat här på säsongsmat.nu.

Min kinakålssallad med avokado, paprika, soltorkad tomat, inlagd vitlök och cheddarost.
Även dagens lunch.
Nu!

Kommentarer

Serpensalbus sa…
Måste bara fråga; hur är kinakålen i säsong just nu? Kinakål odlas ju på sommaren (om man inte räknar med växthus förstås men jag kan inte förstå hur man kan påstå att det skulle vara klimatsmart).

Är inte "säsong" den tid på året då produkten är som färskast och då har bäst smak?

Serpensalbus sa…
Kollade länken och där talades det om att kinakålen kan lagras. Det är väl det som menas med säsong då alltså.

Men kinakål lagras ju i stora, klimatkontrollerade hallar, vilket kräver rätt mycket energi så jag kan inte hjälpa att undra hur klimatsmart det egentligen är?
(Observera att jag inte säger att det inte är klimatsmart, bara att jag undrar)
Bra poänger. Vad som är i säsong kan uppfattas lite olika beroende på vad man prioriterar mest. Kanske man kan säga att en produkt är i högsäsong när den som färskast, då godast och oftast även billigast. Även miljövänligast eftersom inte behövs uppvärmda växthus ect. för att odlas. Sen kan produkter ofta lagras några månader, vilket betyder att de fortfarande är i säsong, men visst, ju längre lagringstid desto mer lider smaken. Istället för klimatsmart kunde man även tala om att välja närodlat, för det handlar till stor del om det.

Om man vill äta produkter utanför säsongen (dvs. växt- och lagringsperioden) behövs antingen långa transportsträckor från ställen där produkten kan odlas längre än i vårt närområde eller växthus och andra hjälpmedel för att kunna förlänga odlingssäsongen här. Med andra ord, lagerhallar vs. transportsträckor och växthus. Här torde nog lagerhallarnas energikonsumtion vinner alla gånger misstänker jag. Lagerhaller finns i vilket fall som helst, skörden måste ju förvaras någonstans. Att producera alla olika sorts produkter i en jämn takt året om (i praktiken i olika delar av världen) för att undvika förvaringshallar låter inte speciellt hållbart. Men det är bra att ifrågasätta :)
Cat sa…
ser gott ut!