Vad är raw food?

Råkost, råmat, raw food eller levande föda. Kärt barn har många namn. Jag var ganska aktiv med raw food kring 2012-2014, men har tappat bort det lite under senare år. Jag har ändå hunnit samla på mig och testat en hel del recpet och tips som ni hittar under taggen "Raw food", så därför ger jag en kort presentation av vad raw food egentligen är för nåt.

Råkost handlar om att äta så att säga rå mat eller okokad mat. Maten ska inte upphettas till över 42-45 grader, eftersom vitaminer, mineraler och enzymer förstörs eller förlorar hälsobefrämjande egenskaper i högre grader än detta. Råkost kan även vara torkad, frusen eller jäst. Det finns alltså de som äter t.ex. fryst rått kött, men det är ovanligt (och då bör man ju vara väldigt noga med kvaliteten och ursprunget på köttet).

Vitamin A, D, E och förstörs i temperaturer över 45 och halten vitamin C och de flesta B-vitaminer minskar ju högre temperaturen blir. Även enzymer bryts ner kring 45 grader. Enzymer hjälper bland annat att bygga upp muskler, hår, hud och naglar. Att koka maten orsakar att mineraler i maten läcker ut i vattnet som det kokas i, vilket inte förstör mineralerna, men råvaran blir urvattnad på mineraler och det sägs att deras upptagningsförmågan försvagas.

Vid tillredning (kokning) av mat produceras fria radikaler i maten, speciellt i olika oljor. Fria radikaler är laddade monekyler i omaka par  som orsakar nedbrytning av cellerna och anses vara den främsta miljöbetingade orsaken till åldrandet.

Proteiner börjar brytas ner när maten kokas och kan förlora upp till 50% av sin förmåga att tas upp av kroppen. Den magiska temperaturen är cirka 45 grader även för protein. Så kallade denauterade proteiner kan inte användas av kroppen och har sammankopplats med t.ex. hjärtproblem, cancer och reumatism.Källhänvisning: boken Rawsome! av Birgitte Mars och bloggen Sandras raw food.

1 comment:

Josef Boberg said...

Jo... - det här med mat är ju VIKTIGT - och det gäller ju att äta så mycket som möjligt av artegen föda = ”riktig mat” för att må bra - som jag ser det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...